Ambitieus woonproject
'Eilandpark' in Sint-Lievens-Houtem
krijgt vorm.
logo-PO
© Google BE
logo project eiland

SOLVA, de gemeente Sint-Lievens-Houtem en ontwikkelaars Alheembouw-Steenoven slaan de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een gloednieuwe woonbuurt op de voormalige textielsite in het hart van de gemeente. Het projectgebied Eilandpark bestaat uit meer dan 6.500m  grondoppervlak en ligt op wandelafstand van het marktplein in een residentiële buurt van Sint-Lievens-Houtem.

Alle voorzieningen (winkels, horeca, sportcentra, scholen, bib, …) zijn vlakbij. Bovendien grenst het project aan een groene long die volop in ontwikkeling is. Het bruisende en goed bereikbare Sint-Lievens-Houtem heeft veel ambities met dit woonontwikkelingsproject.

Rol SOLVA:
Projectcoördinator
Partners:
Gemeente Sint-Lievens-Houtem
Ontwerper / ontwikkelaar:
Alheembouw-Steenoven
Adres:
Project Eilandpark
Doelstraat
9520 Sint-Lievens-Houtem
Bekijk de precieze locatie
Status:
In realisatie
Kernversterkend

Kernversterkend en goed bereikbaar.

Het centraal gelegen Project Eilandpark ligt op wandelafstand van het marktplein in een residentiële buurt van Sint-Lievens-Houtem. Vlak bij het projectgebied bevinden zich alle belangrijke voorzieningen: winkels, horeca, sportcentrum, scholen, bibliotheek, bushalte … Een korte autorit brengt de bewoners in 20 minuten in Gent en in 35 minuten in Brussel.

Ook voor fietsers en voetgangers wordt via een open groene verbinding een ontsluiting voorzien van Eilandpark naar het cultuur- en sportcentrum en verder naar het marktplein.

Pal naast een groene long.

Eilandpark is gelegen op een 6.500 m² grondoppervlak pal naast een groene long in volle groei. Deze groenzone strekt zich langsheen de Molenbeek uit en zal in de toekomst ontwikkeld worden als centrale parkzone middenin de kern van Sint-Lievens-Houtem. Het toekomstige Eilandbos moet een groene ontmoetings- en speelruimte worden voor jong en oud in een rustige natuurlijke omgeving.

Sint-Lievens-Houtem draagt daarbij niet voor niets de bijnaam ‘Groene springplank naar de Vlaamse Ardennen’. De gemeente is een rustige plek in het groen waar aan de zuid- en oostzijde al de eerste glooiingen van de Vlaamse Ardennen ontdekt kunnen worden.

shape
shape

Bruisende gemeente.

Het projectgebied ligt centraal in de gemeente tussen het bruisende dorpsleven en de landelijke omliggende gemeenten. Sint-Lievens-Houtem is vooral een gemeente waar men graag geniet, in de natuur of tijdens een uitbundig feest. Het net heraangelegde marktplein - het tweede grootste van Vlaanderen - vormt daarbij het podium voor heel wat activiteiten en feesten (zoals de bekende jaarmarkt) en het vertrekpunt van gezellige wandel- en fietsroutes.

Het masterplan; woonvelden en collectieve ruimtes

Het masterplan vertrekt van een groene publieke doorsteek voor zacht verkeer, de zogenaamde parkvoeg, die de Doelstraat verbindt met het achterliggende Eilandbos in het vernieuwde marktplein. Parellel met deze parkvoeg komt er ook een doorsteek naar de fabriekskoer, wat de doorwaadbaarheid van de site ten goede komt. De parkvoeg wordt aan de noord- en zuidzijde telkens begrensd door een woonveld.

Elk woonveld bestaat uit één meergezinswoning en meerdere ééngezinswoningen rond een centrale collectieve ruimte. Bezoekers kunnen er parkeren, maar de ruimte kan evengoed ingezet worden als een ontmoetingsplaats voor de buurt, waar kinderen kunnen spelen of waar er een buurtbarbecue kan doorgaan. De bewoners van de appartementen parkeren onder de meergezinswoningen.

Gezonde mix van typologieën

Concreet zal Eilandpark twee meergezinswoningen tellen, goed voor 26 appartementen, en 11 ééngezinswoningen. Alle eenheden krijgen een kwalitatieve buitenruimte. Zo hebben de appartementen elk een eigen terras met zicht op de parkvoeg én het toekomstige Eilandbos, terwijl de ééngezinswoningen een private tuin krijgen die niet enkel via de woning, maar ook rechtstreeks toegankelijk is.

De zes woningen van het zuidelijke woonveld zullen deel uitmaken van een sociaal objectief. Er wordt ook een commerciële ruimte voorzien op de hoek van de noordelijke meergezinswoning. Deze is toegankelijk via de Doelstraat, maar zal ook gelinkt zijn aan de parkvoeg waardoor de ruimte perfect geschikt is voor een kernondersteunende functie, zoals detailhandel, recreatie, kantoor en vrije beroepen.

visualisatie Eilandpark
visualisatie Eilandpark
visualisatie Eilandpark
sfeer image Eilandbos
sfeer image Kerk
sfeer image Marktplein
sfeer image Cultuurcluster
sfeer image Kerk
sfeer image Marktplein
sfeer image Eilandbos
sfeer image Eilandbos
sfeer image Eilandbos
"Het ontwerp hecht veel belang aan leefkwaliteit. De gebouwen werden dan ook doordacht ingeplant, rekening houdend met diverse factoren, zoals oriëntatie, lichtinval, bezonning, schaduw, privacy en de relatie met het Eilandbos. Het resultaat is een gezonde mix van typologieën, waardoor het project ongetwijfeld verschillende doelgroepen zal aanspreken, rekening houdend met bijvoorbeeld leeftijd, gezinssamenstelling of inkomen."

Bart Vanderdonckt, CEO Steenoven

Extra aandacht voor kwalitatief groen

In de omgevingsaanleg van landschapsarchitect Denis Dujardin, wordt er zoveel mogelijk gekozen voor groenaanleg of waterdoorlatende verharding. Enkel indien strikt nodig wordt er volledige verharding voorzien. Er wordt dan ook maar liefst 1.500 m² aan structureel groen voorzien, waarmee de vooropstellingen van het RUP ruim worden overschreden. Dé blikvanger is uiteraard de groene parkvoeg, die samen met het Eilandbos een groene long vormt voor de buurt.

Architectuur met knipoog naar het verleden

De architectuur, van de hand van B2Ai, herinnert aan het textielverleden van de site. Zo wordt er geopteerd voor een rode gevelsteen, met lichte nuances – bij voorkeur recuperatiesteen uit de regio – in combinatie met stalen horizontale elementen. Dat zorgt voor een industriële look en een zekere lichtheid. Maar wat het ontwerp écht uniek maakt, zijn de subtiele verwijzingen naar het verleden.

"De parkvoeg vormt de toegangspoort tot het toekomstige Eilandbos, maar vormt geen verblijfsruimte an sich. Daarom kozen we voor een intensieve, ontoegankelijke beplanting van (inheemse) wilde bloemen en kruiden. Er zullen ook een aantal grote bomen aangeplant worden, die uit het Eilandbos ‘weggelopen’ lijken te zijn. Aan de straatzijde wordt er een bescheiden zitruimte voorzien, uitgesneden uit de beplanting, die zicht biedt op het lager gelegen park."

Nathalie Steenhaut, Projectmanager SOLVA